Dieta na odporność – zatroszcz się o swój organizm, zanim dopadnie Cię przeziębienie

Okres jesienno-zimowy, ale też następujące po nim przedwiośnie to czas wzmożonych zachorowań. Wpływa na to nie tylko ograniczony dostęp do światła słonecznego, będącego źródłem witaminy D3, ale też związana z szybko zapadającym zmrokiem chandra, która hamuje nas często w podejmowaniu jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Zmienna aura za oknem powoduje, że nie zawsze ubieramy się adekwatnie pogody, a sezonowość wpływa na dostępność niektórych warzyw i owoców w sklepach. Słowem, nie jest łatwo zadbać o siebie w tym czasie, zwłaszcza wiedząc, że pod uwagę trzeba wziąć wiele aspektów.

Choć wszystkie wspomniane wyżej czynniki są niebywale ważne dla zatroszczenia się o cały układ odpornościowy, dziś skupimy się wyłącznie na diecie, która planowana umiejętnie może zagwarantować nam nie tylko dobre zdrowie, ale też znacznie lepsze samopoczucie. Wiedząc, jak duży wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie ma to, co jemy, warto korzystać z tej wiedzy, wykorzystując ją umiejętnie i dopasowując do swoich aktualnych potrzeb.

Czego nie może zabraknąć w Twoim zimowym jadłospisie?

Obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku, niezależnie od pory roku, powinny być warzywa i owoce. W kontekście diety usprawniającej działanie układu immunologicznego są one doskonałym źródłem witaminy C oraz ß-karotenu, a także licznych składników mineralnych. W związku z tym na Twoim talerzu nie może zabraknąć jarmużu, papryki, natki pietruszki, szpinaku, kalafiora czy też pomarańczy, czarnych porzeczek oraz kiwi. Doskonałym źródłem ß-karotenu jest doskonale nam znana marchewka, ale też morele, brzoskwinie bądź śliwki.

Kluczową dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu witaminą, na której niedobory w okresie jesienno-zimowym jest narażony każdy z nas, jest witamina D3. Pełni ona istotne funkcje w zakresie regulacji układu odpornościowego, wpływa na jego komórki, a do tego nasila wytwarzanie katelicydny – białka o właściwościach bakteriobójczych. O ile powinniśmy zadbać o jej suplementację w tym okresie, równie ważne jest też przyjmowanie witaminy D3 wraz z pożywieniem (mimo że zwykle zawiera ono jej niewielkie ilości). Źródłami witaminy D3 są m.in. tran czy też tłuste ryby morskie, jednak warto pamiętać, że pragnąc zadbać o jej właściwą podaż w okresie jesienno-zimowy, należy ją dostarczać w formie skoncentrowanych suplementów.

Ciesz się dobrym zdrowiem niezależnie od pogody

Ważnym elementem diety wspomagającej odporność są warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por i szczypiorek. Dlaczego? Ponieważ zawierają witaminy C, A, E oraz z grupy B, a także składniki mineralne – selen, magnez i żelazo. Ponadto cebula i czosnek są również źródłem fitoncydów, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wspierając tym samym naszą odporność.

Właściwa dieta jest kluczowa dla wspomagania działania układu immunologicznego. Korzystaj z dostępnej wiedzy, mogąc dzięki niej komponować budujące odporność posiłki, bogate w cenne dla organizmu witaminy i minerały.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.