Na czym polega technika gotowania sous vide?

Pochodzące z języka francuskiego wyrażenie sous vide oznacza w dosłownym tłumaczeniu w próżni. Określa ono metodę gotowania, którą jako pierwszy opisał w 1799 roku sir Benjamin Thompson, natomiast przyjął i spopularyzował w 1974 roku Georges Pralus. Jak wygląda ona w praktyce? Oznacza gotowanie, podczas którego żywność jest hermetycznie zamknięta w plastikowych torebkach próżniowych, a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Jest ona znacznie niższa niż w trakcie tradycyjnego gotowania, przyjmując dla konkretnych produktów nieco inne wartości:

  • cielęcina – 65-68°C,
  • wołowina – 58-60°C,
  • wieprzowina – 65-66°C,
  • drób – 65-71°C,
  • warzywa – 80-85°C,
  • ryby – 58-60°C.

W związku z obniżeniem temperatury automatycznie wydłuża się również czas gotowania (od kilkunastu minut do 8 godzin), który przy przygotowywaniu twardej wieprzowiny może sięgać nawet 48 godzin. Choć technika sous vide wymaga podjęcia kilku kluczowych działań, wynagradza ona wszelkie starania jedynym w swoim rodzaju smakiem potraw. Przyrządzane tą metodą posiłki charakteryzują się niepowtarzalną strukturą oraz bogatymi walorami smakowymi, które osiągane są poprzez próżniowe zamknięcie. Torebki foliowe zatrzymują w produktach ich naturalne soki, zachowując cenne właściwości konkretnej żywność, a także jej niezmienioną wartość odżywczą.

Dlaczego warto spróbować sous vide?

  1. Wyjątkowy smak – naturalny smak potraw sprawia, że w niektórych przypadkach nie wymagają one nawet wzbogacania o przyprawy. Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że całość zapachu produktów jest zamknięta w worku, nie dochodzi do mieszania się aromatów, jak w tradycyjnym gotowaniu.
  2. Zdrowsza forma – sous vide pozwala na zatrzymanie pełni witamin oraz wartości odżywczych potraw, które nie są wypłukiwane do wody czy też niszczone w wysokiej temperaturze.
  3. Oryginalny rozmiar produktów – przygotowywanie mięsa lub warzyw tą metodą zapobiega ich zmniejszaniu się w procesie gotowania. Porcje zapakowane próżniowo będą po wyłożeniu na talerz w niemalże swoim pierwotnym rozmiarze.
  4. Dłuższe przechowywanie – równie ważną zaletą dań przyrządzonych techniką sous vide jest znacznie wydłużony okres bezpiecznego magazynowania, o ile woreczek próżniowy nie zostanie naruszony. Brak dostępu powietrza skutecznie uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych i psucie się potraw.

Co ciekawe, metodę sous vide można zastosować również w przypadku próżniowego przygotowywania koktajli, które będą dzięki temu bardziej jednolite, smaczniejsze oraz bogatsze w cenne składniki odżywcze. Sprawdź oferowany przez nas blender próżniowy już dziś. Zapraszamy na Pijsok.pl!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.