

Walka z terminem przydatności
Wszystkie produkty - świeże, soczyste owoce i warzywa, aromatyczne ryby oraz mięsa - mają termin przydatności do spożycia, choć na samym początku wyglądają tak apetycznie, że zjadamy je wzrokiem. Ile razy to się zdarzyło, że robiąc zakupy, przesadziliśmy z nadmiarem, wrzucają do koszyka kolejne artykuły, a później, zwyczajnie nie starczało nam czasu (i miejsca w brzuchu), by je zjeść? Zapewne bardzo często, a zepsute jedzenie niestety najczęściej ląduje w koszu.
Suszenie pożywienia - znane od wieków
Na szczęście jest na to sposób, bo suszenie to jedno z bardziej naturalnych i najzdrowszych metod przechowywania żywności. Wiedzieli to już nasi przodkowie, którzy musieli sobie jakoś poradzić z zakonserwowaniem wielkiego upolowanego mamuta. Zdawali sobie sprawę, co czas robi z mięsem, jak negatywnie na niego wpływa, a przecież tyle jedzenia nie mogło się zmarnować! Dzisiaj co prawda nie musimy polować, a gnijące jedzenie nie postawi nas pod ścianą - straszną perspektywą głodowej śmierci. Niemniej, suszenie to nie tylko sposób, aby żywność się nie zepsuła, ponieważ ta metoda - w odróżnieniu od innych (np. mrożenia) - nie pozbawia żywności najcenniejszych substancji odżywczych!
Dlaczego suszenie jest tak korzystne?
Woda to życie, substancja, bez której większość istot nie ma szans na przeżycie. Znajdują się w niej niestety też mikroorganizmy, które psują pokarm. Gdy zostają w nim za długo, pojawia się pleśń, a jedzenie zaczyna brzydko pachnieć. Woda więc jest absolutną podstawą naszej diety, ale potrafi też uprzykrzyć życie. Suszenie to pozbawienie jej nadmiaru z pożywienia, niezależnie czy mówimy o mięsie, rybach, owocach czy warzywach. Suszenie zresztą, o czym wspominaliśmy wcześniej, nie wpływa w żaden sposób negatywnie na najcenniejsze substancje odżywcze i enzymy. To więc bez wątpienia jedna z lepszych metod konserwacji.
Nie oczekujmy jednak, że dostępne w sklepach produkty suszone czy podsuszane są zdrowe i pełne wartości odżywczych. Niestety, często się zdarza, że bardzo dużo w nich niezdrowych - mających polepszyć wygląd i smak - substancji, takich jak barwniki, glutaminian sodu, cukier, tłuszcz itd. Nie wygląda to zbyt zachęcająco, dlatego jak zamierzamy suszyć, to tylko w domu, za sprawą profesjonalnej suszarki G21 Harmony Small.
G21 Harmony Small - doskonały sposób na suszone przysmaki!
Firmy mogą nas mamić obietnicami, ale 100% pewność co do produktu możemy mieć tylko, gdy przygotowujemy go w domu. Tak jest właśnie z suszeniem, bo używając G21 Harmony Small, nie potrzebujemy żadnych chemicznych polepszaczy. Urządzenie perfekcyjnie wykonuje to, do czego zostało zaprojektowane - usuwa wodę z produktów, sprawiając, że zachowują one swoje właściwości smakowe i odżywcze. To szczególnie istotne w dzisiejszych, coraz bardziej stresujących czasach, gdy ciągły brak czasu sprawia, że czasem sięgamy po niezdrowe, kaloryczne i ubogie w składniki odżywcze przekąski. Za sprawą G21 Harmony Small zawsze będziemy mieć pod ręką pełne enzymów i witalnych składników - przepyszne owoce i warzywa.
Wysuszy wszystko, co smaczne!
G21 Harmony Small to urządzenie do suszenia zarówno warzyw, owoców, ryb, mięs, grzybów, jak i wielu innych pokarmów. Niezależnie, czy są to - doskonale zastępujące słodycze - plasterki owoców (egzotyczne: daktyle, banany, morele; nasze rodzime jabłka, gruszki, śliwki), czy kawałki warzyw (marchew, pietruszka, rzodkiewka), mamy pewność, że wzbogacimy nasz organizm witalnymi przekąskami. To samo powiemy o liściach ziół jak bazylia, rozmaryn czy koperek, które ulepszą każdą potrawę i to przez cały rok! Wysuszyć też można:
● ząbki czosnku, piórka cebuli, a później wykorzystać je jako dodatek do innych dań,
● kawałki mięsa i ryb - bogate w białka i zdrowe tłuszcze omega-3,
● różne nasiona: słonecznika, sezamu i lnu,
● orzechy: laskowe, włoskie, migdały itd.,
● grzyby, które po suszeniu stanowią doskonałe uzupełnienie zup i sosów.
Równomierny obieg powietrza - optymalne suszenie
G21 Harmony Small to suszarka w pełni profesjonalna, w której zastosowano nawiew boczny, dzięki czemu obieg powietrza jest równomierny, co zapewnia optymalną temperaturę i wysoką skuteczność suszenia. Nie ma tu ryzyka, że produkty będą nierównomiernie przygotowywane, nie musimy też interweniować, na przykład przekładająca tace. Oferowany produkt to więc komfortowe w użytkowaniu urządzenie, które jednocześnie świetnie prezentuje się w kuchni, bo zostało elegancko wykończone.
Wystarczająca powierzchnia suszenia
Suszarka G21 Harmony Small pozwala jednorazowo przyrządzić wiele zdrowych przekąsek, bo została wyposażona w 8 prostokątnych tac o wymiarach każdej z nich: 37 cm na 29 cm. Daje to bardzo dużą łączną powierzchnię suszenia - 0,8 m2. Do tej powierzchni idealnie dopasowana jest także moc urządzenia, żeby suszenie było zarówno równomierne, jak i maksymalnie wydajne. Moc o wartości 630 W gwarantuje, że żywność na każdym poziomie suszarki zostanie odpowiednio przygotowana.
Regulacja suszarki do owoców
Sprzęt został wyposażony w cyfrową regulację temperatury oraz w specjalny termostat, który utrzymuje odpowiednie wartości, od których zależy powodzenie suszenia. Nie ma tu mowy o żadnym błędzie, ponieważ w G21 Harmony Small zastosowano najwyższej jakości elektroniczne systemu pomiaru, jakie są sprzężone z regulatorem temperatury.
Na uwagę zasługuje także inna cyfrowa regulacja - czasu pracy, dzięki czemu urządzenie po ustalonym okresie automatycznie się wyłączy.
Piękna jak Twoja kuchnia
G21 Harmony Small pięknie będzie prezentować się w każdej kuchni, bo do jej stworzenia zastosowano odporne, designerskie materiały, między innymi przypominające skórę tworzywo sztuczne BPA Free.
A jakże bezpieczna!
Suszarkę zaprojektowano pod kątem najważniejszych zasad bezpieczeństwa, co potwierdzają liczne certyfikaty.