Idealny łosoś, bez zaglądania do piekarnika non stop, rozpływające się foie gras ... przyrządzenie produktów w "punkt" oznacza, że przeszedłeś już 50% drogi do bycia kucharzem. Dzięki termosondzie z Mastrada uchwycisz moment idealnego wysmażenia czy upieczenia a to już połowa sukcesu. Aby przyrządzić średnio wysmażony rostbef, wystarczy wybrać temperaturę lub tryb pieczenia zaprogramowany w urządzeniu, wsunąć sondę w mięso a urządzenie umieścić na zewnątrz bezpośrednio na metalowej obudowie piekarnika. Na tylnej ściance znajdą się 2 silne magnesy, umożliwiające umocowanie na metalowych elementach. Pamiętaj muszą one pozostawać chłodne, nie nagrzewać się w trakcie pieczenia. Po osiągnięciu pożądanego stopnia przyrządzenia rozlegnie się alarm. Sonda sprawdzi się również przy robieniu konfitur i dżemów, praktyczny klips pozwoli umieścić sondę na garnku. Uwagi dotyczące użytkowania: Sondę należy umieszczać w środku przygotowanej potrawy, nie na brzegu. Przed rozpoczęciem pomiaru należy upewnić się, że sonda jest zimna, a następnie wyjąć i włożyć baterię. Sondę i kabel czyścimy wilgotną ściereczką, nie należy zanurzać w wodzie urządzenia. Nie wolno wkładać urządzenia do piekarnika, powinno ono pozostawać na zewnątrz: w piekarniku pozostaje sonda i kabel łączący z urządzeniem bazowym. Nie dotykaj sondy i kabla wyjmując z piekarnika, są one gorące i możesz poparzyć się. Urządzenie przeznaczone jest do mierzenia temperatury, maksymalnie do 210 stopni Celsjusza. Jeżeli użyjesz urządzenia powyżej tej temperatury, urządzenie wyświetli komunikat "HI" a gwarancja straci ważność.Urządzenie działa na baterię R03(AB) AAA 1,5 V ( 1 w zestawie). Korzystanie ze wstępnie zaprogramowanych czasów i temperatur Przed rozpoczęciem pracy umieść na ekranie w wybranym języku menu do wyboru: hiszpański, francuski, niderlandzki,włoski, niemiecki lub angielski, brak w języku polskim, to Ci zdecydowanie ułatwi pracę z urządzeniem. W menu znajdziesz: rodzaje mięs i stopień wysmażenia/upieczenia oraz funkcję manual do ręcznego ustawiania czasu i temperatury. Do wyboru: wołowina, wieprzowina drób, cielęcina i jagnięcina, stopnie to: done, well, medium med, rare i rare. Wybierz rodzaj mięsa używając przycisku A, stopień przyrządzenia - B, alarm włączysz suwakiem C. Umieść sondę w mięsie przed włożeniem do piekarnika, mierzenie temperatury uruchamiasz przyciskiem E. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia przyrządzenia w urządzeniu włączy się alarm Ręczne ustawianie czasu i temperatur Wybierz temperaturę za pomocą suwaka D i włącz urządzenie przyciskiem suwakiem C - pozycja ON, wybierz z Menu funkcję MANUAL używając przycisku A a następnie naciśnij M wyświetli się temperatura +/- pozwoli Ci wybrać pożądaną, zatwierdź za pomocą M. Umieść sondę w mięsie przed włożeniem do piekarnika, mierzenie temperatury uruchamiasz przyciskiem E. Analogicznie ustawiasz alarm.