Blog - co nowego?

Poświąteczny detoks, czyli pierwszy krok w kierunku zdrowych nawyków żywieniowych

Towarzysząca zwykle świętom Bożego Narodzenia rozpusta to czas objadania się wieloma smakołykami. Mnóstwo osób cały rok czeka na ten wyjątkowy okres w roku, z którym związane są tradycyjne, jedyne w swoim rodzaju potrawy. Barszcz z uszkami, ryba po grecku, pierogi, kluski z makiem, a także kutia i sernik to tylko część z szeregu wspaniałych dań, jakie goszczą na bożonarodzeniowych stołach. W związku z tym, że są one tak wyczekiwane, prowadzą do objadania się, a w efekcie przejedzenia.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 3 odsłony

Dieta na odporność – zatroszcz się o swój organizm, zanim dopadnie Cię przeziębienie

Okres jesienno-zimowy, ale też następujące po nim przedwiośnie to czas wzmożonych zachorowań. Wpływa na to nie tylko ograniczony dostęp do światła słonecznego, będącego źródłem witaminy D3, ale też związana z szybko zapadającym zmrokiem chandra, która hamuje nas często w podejmowaniu jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Zmienna aura za oknem powoduje, że nie zawsze ubieramy się adekwatnie pogody, a sezonowość wpływa na dostępność niektórych warzyw i owoców w sklepach. Słowem, nie jest łatwo zadbać o siebie w tym czasie, zwłaszcza wiedząc, że pod uwagę trzeba wziąć wiele aspektów.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 18 odsłony

Dopada Cię jesienna chandra? Zadbaj o swoje samopoczucie już dziś!

Jesień najłatwiej poznać po tym, że dni stają się krótsze, szybko robi się ciemno, a aura za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu. Osiadając w swoich przytulnych czterech ścianach mamy tendencję nie tylko do zaniechania aktywności fizycznej, ale również objadania się, zazwyczaj niezdrowymi, przekąskami. Jeśli zwiększony apetyt, wahania nastroju, apatia, zmęczenie, problemy ze snem, a także trudności z koncentracją się nasilają mamy zwykle do czynienia z jesienną chandrą, której medyczny odpowiednik to SAD (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowa choroba afektywna. Choć przypomina ona depresję, jest zaburzeniem występującym w okresie zmiany pory roku na chłodniejszą, a kończy się zazwyczaj z nastaniem wiosny i lata.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 20 odsłony

Praktyczne termosy do kawy lub herbaty

Wraz ze zbliżającą się jesienią i zimą nadchodzi czas, kiedy to właśnie ciepłe napoje smakują nam najlepiej. Aromatyczna kawa, ziołowa herbata czy też delikatne czekoladowe kakao rozgrzewają całe ciało od środka, dając wyjątkowo przyjemne odczucia, zwłaszcza gdy za oknem jesienna zawierucha. Pragnąc mieć swoje ulubione gorące napary zawsze przy sobie, warto zainwestować w wysokiej jakości termos lub butelkę termiczną, które pozwolą cieszyć się smakiem gorącego napoju nawet po kilku godzinach od wyjścia z domu. Są to wyjątkowe akcesoria, dzięki którym ograniczysz potrzebę kupowania gorących napojów na wynos w jednorazowych kubkach, a rozgrzewającą zawartością termosu będziesz mógł się cieszyć wtedy, kiedy będziesz mieć na to ochotę.

label
remove_red_eye 28 odsłony

Dlaczego warto korzystać z termosów do żywności?

Spędzając w pracy większość dnia nierzadko bardzo łatwo ulec pokusie zamawiania jedzenia na dowóz. O ile wiele restauracji umożliwia wybór naprawdę zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków, duża część z nich oferuje niestety gorsze alternatywy. Sprawia to, że nie jest łatwo dobrze się odżywiać, pracując na pełen etat, zwłaszcza gdy brakuje nam motywacji do przygotowywania posiłków, które później trzeba podgrzewać w biurowej mikrofali czy piekarniku (o ile w ogóle ma się do nich dostęp). Doskonałym, stającym się coraz bardziej powszechnym rozwiązaniem są więc nowoczesne termosy do żywności, pozwalające na bezpieczne przechowywanie oraz transport jedzenia – zarówno zup, jak i przygotowanych w domu dań obiadowych.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 27 odsłony

Suszarki spożywcze – kiedy warto z nich korzystać?

Nowoczesne suszarki do żywności to zaawansowane technologicznie urządzenia kuchenne, dające całą gamę możliwości. O ile nie należą one do podstawowego wyposażenia, o jakim myśli się przy kompletowaniu sprzętu do kuchni, mogą okazać się prawdziwym sprzymierzeńcem, np. w zakresie przedłużania terminu przydatności produktów do spożycia. Z uwagi na kompaktową konstrukcję doskonale wpasują się zarówno do dużych, jak i niewielkich wnętrz, natomiast dzięki rewolucyjnej technologii mogą być stosowane także do użytku profesjonalnego.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 36 odsłony

Butelka filtrująca AQUAPHOR – napełniaj ją wszędzie tam, gdzie masz ochotę

O właściwe nawodnienie organizmu należy dbać nie tylko podczas upałów czy wzmożonego wysiłku fizycznego, ale również na co dzień. Wyrabiając sobie nawyk regularnego sięgania po wodę, zatroszczysz się o swój organizm, dając mu to, czego potrzebuje. O ile nie jest to trudne w zaciszu czterech ścian, w jaki sposób zapewnić sobie jednak odpowiednią podaż wody poza domem? Warto zainwestować w wysokiej jakości butelkę filtrującą AQUAPHOR, którą bez trudu będzie można napełnić w każdym możliwym miejscu. Ciesz się orzeźwieniem w dowolnej chwili, rezygnując z kupowania butelkowanej wody w plastiku. Możesz liczyć na to, że zarówno środowisko, jak i Twoje ciało będą Ci niezwykle wdzięczne.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 92 odsłony

Pyszne domowe lody – tylko z wyciskarką wolnoobrotową G21 Gracioso

Lato to czas relaksu i małych przyjemności w formie schłodzonych napojów, mrożonych shake'ów czy też lodowych deserów. Wysoka temperatura skutecznie zniechęca do spożywania ciepłych posiłków, nakłaniając do zajadania się wszystkim tym, co chłodne i orzeźwiające. Co może być zatem lepszego latem niż lody? Rozpływające się w ustach sorbety tworzone samemu w warunkach domowych! Będą one nie tylko pyszniejsze niż kupne produkty, ale umożliwią również przygotowywanie deserów według własnej receptury.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 76 odsłony

Butelka na wodę z tworzywa – miej ją zawsze przy sobie, by zadbać o właściwe nawodnienie organizmu

Nadchodząca wielkimi krokami wiosna, a za nią upalne lato skłaniają zawsze dużą grupę osób do myślenia o odpowiednim nawodnieniu ciała. Chociaż powinno ono być obowiązkowym elementem troski o organizm w ciągu całego roku, to właśnie ciepłe miesiące przypominają o konieczności picia wystarczającej ilości wody. Wyższa temperatura sprawia, że szybciej się pocimy i męczymy, a przez to znacznie wcześniej odczuwamy pragnienie.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 95 odsłony

Na czym polega technika gotowania sous vide?

Pochodzące z języka francuskiego wyrażenie sous vide oznacza w dosłownym tłumaczeniu w próżni. Określa ono metodę gotowania, którą jako pierwszy opisał w 1799 roku sir Benjamin Thompson, natomiast przyjął i spopularyzował w 1974 roku Georges Pralus. Jak wygląda ona w praktyce? Oznacza gotowanie, podczas którego żywność jest hermetycznie zamknięta 

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 118 odsłony